Det är inte roligt när ens katt får diabetes. Stoy har diabetes men har gått i remission, så vi behöver inte längre ge honom insulin men istället ger vi honom lågkolhydrat mat. Det är väldigt mycket kattmat som innehåller socker, vilket man som kattägare bör vara uppmärksam på även om man har en frisk katt. En katt med diabetes ska inte ha tillsatt socker i sin kattmat.
Det bästa är förstås om diabetesen upptäcks tidigt. En katt med diabetes kan leva länge förutsatt att den får rätt vård – det kan vara insulin eller mat med lägre kolhydrater eller en kobination av detta. Men du behöver ha kontakt med en veterinär för att få råd hur du ska göra. Om du misstänker att din katt har diabetes, exempelvis för att den är ovanligt hängig, har dagliga diareer och dricker ovanligt mycket vatten (vilket var symptomen för Stoy), bör du kontakta en veterinär.
Här är ett inlägg om när vår katt Stoy fick diabetes:
När ens katt får diabetes – Stoy & Tjejen – Norska skogkatter
Det finns andra att rådfråga
Vill tipsa om Facebook-gruppen Kattdiabetes där det finns otroligt mycket värdefull information och kompetens:
https://www.facebook.com/groups/151105781727672/
Sök i flödet för tidigare inlägg så kan du hitta både film på hur man tar blod vid örat, tips på kattmat för diabeteskatter och annat som kan vara bra att veta. Om inte annat är det också skönt att veta att man inte är ensam i situtationen.
Vilket kattmat får en diabeteskatt?
Stoy får blötmat kattmat Prima Cat Classic med kyckling eller fisk i gelë/jelly. Observera att det ska vara ”classic” då andra varianter håller högre kolhydrater samt i gele och inte sås, då den senare har något högre kolhydratvärde. Detta går att köpa i en vanlig välsorterad livsmedelsbutik men går också att beställa storpack från vissa webbshopper.
Det finns även annan kattmat/blötmat i livsmedelsaffärer med lågt kolhydratvärde, som används för diabeteskatter, och som ofta rekommenderas av veterinärer. Dock tålde Stoys mage inte de vanligtaste två kattmaterna som ofta rekommenderas men ovanstående funkar fint.
Får han kattgodis så får han Feringa sticks med salmon o Trout.
Det är viktigt med ett lågt kolhydratvärde för katter med diabetes, vissa anger att det ska vara under 5 procent kolhydrater i torrsubstansen och vissa menar att det går bra med upp till 10 procent kolhydrater i torrsubstansen.
Vi undviker att ge Stoy torrfoder, eftersom det i princip inte går att hitta torrfoder med så lågt kolhydratvärde i torrsubstansen. Men eftersom vi har två katter så räknar vi med att han tjuvar till sig en bit eller två någon gång från den andra kattens mat då vi inte ser.
Det torrfoder vi har hittat med lägst kolhydrater är Thrive kyckling med kalkon. Så det ger vi vår andra katt så är det ingen panik om även Stoy skulle få i sig någon bit.
Räkna ut kolhydratvärdet själv i kattmaten via kalkylator
Skrollar du en bit ned på sidan vi länkar till här så finns en kalkylator i form av ett formulär där du fyller i ingredienserna i kattmaten och så får du fram värdet för kolhydrater i torrsubstansen:
Lär dig räkna torrsubstans – Kattmat – Katt – Cat HomeCare
Lista med olika kattmat
Här finns en lista på kattmat där redan färdiguträknade kolhydratvärde i torrsubstansen är listat.
Vad menas med remission?
Om en katt har diabetes och har gått i remission menar man att den varit så pass bra att den kan ha varit utan insulin i minst en månad. Katten klarar av att må bra och ha bra blodvärden utan den insulin som den tidigare har haft. Istället behandlar man katten genom att ge den mat som fortsatt håller diabetesen i schack, det vill säga kattmat med lågt kolhydratvärde när man räknar kolhydrater i torrsubstansen. (Om det inte är någon annan underliggande sjukdom som också påverkar diabetesen och behandlas.) En katt med diabetes är alltid en diabeteskatt, så det finns en risk för återfall. En del katter kan ha remission i några månader eller ett år och sen få återfall, men vissa katter kan vara i remission livet ut.