Från att tidigare ägt katt som inte varit renrasig, till att bli ägare till först en, och sen två, renrasiga katter med stamtavla öppnas en ny värld av koder man ska förstå och saker man ska känna till. Här är en liten hjälp på traven för er andra nybörjare på området. Texten kommer att fyllas på vart efter hand och även utökas med ytterligare kattinformation.
Att skaffa katt
Men det allra väsentligaste först. Tänk efter innan du skaffar en katt. Katter kan bli gamla och om du tror att du har en tendens att tröttna på katten efter ett tag så är det inte ”bara att lämna bort den”. Tyvärr finns det djurägare som inte tar fullt och långsiktigt ansvar. Kattungar är jättesöta, men en katt kan bli 20 år. Det är så länge du får räkna med att vara matte/husse. Katten behöver kärlek, omvårdnad, sällskap, uppmärksamhet och trygghet – hela livet.
Jag har haft flera som hört av sig till mig angående att köpa katt som inte haft katt förut. Någon gång måste vara första gången man har ett djur, så man behöver inte ha varit kattägare tidigare för att skaffa katt. Men däremot måste man vara välinsatt och medveten om vad det innebär att vara kattägare. För de som inte alls har någon erfarenhet alls av katter rekommenderar jag att först försöka vara kattvakt åt någon annans katt under en vecka eller två, för att känna efter hur det är. Men visst är det härligt att ha katt, katterna bidrar med otroligt mycket, varje dag.
Lämna inte katten ensam för länge
Lämna inte katten ensam för länge. Katten ska ha tillsyn minst två gånger per dag, och unga, sjuka eller skadade katter oftare. Det är enligt lag, och reglerna trädde i kraft 2008 och det går att läsa mer om dem på Jordbruksverkets webbsida.
Kattens boende
Mina katter är familjemedlemmar och springer självklart fritt i hemmet. Men för de katter som inte är lika lyckligt lottade så finns det trots allt lagar och regler för hur en katt ska bo: De får inte vara bundna (men de får gå i koppel eller sele utomhus med matte/husse). Katter får inte förvaras i bur utom vid särskilda tillfällen, exempelvis vid kattutställningar. De får inte heller bo hur trångt som helst, se mer kattinformation på Jordbruksverkets webbsida.
Resa med katt
Jag har åkt bil och tåg med mina katter. Jag har testat olika transportväskor och även katt-bilbälte. Förutom frågan om vilket sätt som är enklast för katt-transport så finns även Jordbruksverket regler om hur en katt får transporteras. Det finns mycket att säga om att resa med katt och därför finns ett eget avsnitt om tips och katt-transport här.
Kattmat
Det är skillnad på kattmat och kattmat. Läs artikeln ”Vilken kattmat är bäst?”
Stamtavla via FindUs
FindUs är registret för Sveriges Kattklubbars Riksförbunds (SVERAKs) stambok som finns på nätet sedan 2012. I oktober 2013 innehöll FindUs cirka 366 000 katter. Genom FindUs kan du se samtliga stambokförda raskatter. Att stambokföra raskatter har man gjort i Sverige sedan mitten av 1940-talet.
Du kan söka på en katt och se stamtavla och du kan även ”provpara” genom att fylla i en honkatt och hankatt med varandra för att kontrollera eventuell inavelsgrad för 3-8 generationer.
Både Stoy och Tjejen är renrasiga katter och har registrerade stamtavlor i FindUs. Eftersom Matte planerar att ta en kull på Stoy och Tjejen testade hon självklart att ”provpara” dem via FindUs innan den riktiga parningen. Till databasen FindUs >
EMS-kod
Kattraserna delas in i olika EMS-koder för att visa kattras, pälsfärg och pälsmönster. Exempel på en EMS-kod är: NFO f 09 24″ = Norsk skogkatt, Svartsköldpadd, Spotted.
Färgkoder och färger på raskatter
Bokstaven i EMS-koden anger vilken färg katten har. Vilken färg en katt ”får ha” för att vara rastypisk varierar mellan raserna. En norsk skogkatt får ha många härliga färger. Nedan är några exempel på vad olika färgbeteckningar står för:
a = Blå
d = Röd
e = Creme
f = Svartsköldpadd
g = Blåsköldpadd
n = Svart (brun)
s = Silver
t = Amber
y = Golden
w = Vit
Utvidgad lista med färgkoder för olika raskatter finns på FIFs webbplats.
Stoy är ”ds”, det betyder att han är röd men med tillägget silver i sin färgkod. Många katter har en ljusare färg mot rotfästet av pälsen, men med silver menas att den är extra ljus vid hårroten.