Under sommaren har katterna Tjejen och Stoy fått varit på semester hos gammelmatte. Tre veckor med miljöombyte. De har det toppen hos gammelmatte och blir rejält bortskämda. Det är inte första gången katterna är där så de känner sig väl hemma i miljön. Jag vet också att gammelmatte gärna vill att de båda två ska vara knäkatter och övar flitigt med dem för att få det så.
Min norska skogkatt Tjejen är knäkatten här hemma. Tjejen lägger sig gärna i knäet när man sitter i soffan eller på en stol vid köksbordet, eller så placerar hon sig på magen om man själv har råkat lägga sig ned. Alternativt lägger hon sig bredvid benen när man sitter i soffan.
Idag har hon hunnit att placera sig på både magen och knäet flera gånger och där spinner och myser hon. Hon är en så otroligt gosig katt, så man måste bara lägga i från sig det man håller på med och klappa henne. Ibland korta stunder, och ibland längre. Så har hon gjort sedan hon var liten kattunge.
Kan man träna en katt till att bli knäkatt?
Treåriga skogisen Stoy vill också ha klappar, men han vill helst stå eller ligga bredvid och bli klappad och är inte lika förtjust i att ligga i knäet. Det händer vid sällsynta tillfällen. Då blir man glad.
Stoy är annars en norsk skogkatt som gillar närhet, för han kommer flera gånger per dag förbi och jamar för att få uppmärksamhet och för att bli klappad. Då gosar han intensivt mot handen. Men att ligga i knäet är inte riktigt hans grej. Även om Stoy pliktskyldigast sitter kvar om man lyfter upp honom och placerar honom där. Man behöver inte direkt hålla fast honom utan bara ha handen vilande lite lätt på hans rygg, men så fort man lyfter bort den bara en aning så hoppar han ned. Då tycker han troligen att han har gjort sitt.
Så kan man då träna upp en katt att bli knäkatt?
Gammelmatte har gett sig sjutton på att det ska gå och berättar att hon under sommaren har tränat varje dag i tre veckor med Stoy. Hon har gjort det genom att lyfta upp katten och placera honom i sitt knä och där har hon hållit kvar honom några minuter innan hon har släppt ned honom. Två gånger ska han sen under dessa tre veckor självmant ha hoppat upp och lagt sig i hennes knä en stund. Till gammalmattes stora förtjusning. Vilket förstås ha resulterat i att hon har fortsatt med sina övningar.
Så viss träning för att bli knäkatt kanske kan gå. Men en anledning till att han hoppade upp och la sig i knäet kan också bero på att gammelmatte då satt i hans favoritfåtölj. Så man kanske bör sätta sig på strategiska platser.
Ändå har jag tränat både Tjejen och Stoy till att tycka det är okej med närhet sedan de var kattungar. Överlag så är de båda väldigt sociala och tillgivna. Att träna katter att bli sociala tror jag går relativt lätt, speciellt om man börjar tidigt. Att träna dem till att visa sin tillgivenhet på ett specifikt sätt kan vara svårare. Alla katter har sina egna personligheter.
Har kattrasen betydelse?
Norska skogkatter är en rätt stora kattras, och det kan vara en av anledningarna till att Stoy inte så ofta vill vara knäkatt. För han sträcker gärna ut sig när han ligger ned och då behöver han yta att göra det på. Å andra sidan så har han inga problem att trycka ner sig i den allra minsta lådan när han hittar en sådan.
Olika kattraser har även olika karaktärsdrag och det finns säkert vissa kattraser som är mer benägna att ligga i knäet än andra.
Tidigare hade jag en huskatt som var den allra mysigaste knäkatten, och honom hade jag inte ”tränat” alls.