Sedan några år tillbaka är det möjligt att tillfälligt kastrera en hankatt hos veterinärer med hormonchip. Det har anammats allt mer av kattuppfödare även om andra kattägare vanligtvis gör en permanent kastrering. Här rätar jag ut några frågetecken om vad det innebär att använda hormonchip på katt.
Att använda hormonchip för katter verkar rätt kontroversiellt – jag har läst kattbloggar där diskussionerna bland de som är för och emot hormonchip har en rätt argsint ton. Därför har jag tvekat att publicera om ämnet här. Men jag väljer att göra det för jag tycker att det är bra att belysa vilka möjligheter som finns för kattägare, och ge klarhet i många frågor. Och även belysa risker. Sen får var och en ta ställning till om det är ett bra alternativ för dem och deras katt eller inte.
Senast idag pratade jag med en veterinär i Stockholm om hormonchip. Dessutom har jag använt hormonchip på min hankatt, så som kattägare har jag personlig erfarenhet.
Det är inte ett chip som används
Många ”motsägare” tycks tro att det lämnas kvar ett chip i katten efter en hormonchippning och att katten då kan bli full av chip om man gör hormonchippning fler gånger. Så är inte fallet. Faktum är att det inte ens är ett chip som används.
”Man bara brukar använda utrycket hormonchip lite slarvigt eftersom det ser ut ungefär som ett chip. Egentligen är det som en långtidsverkande injektion”, förklarade veterinären idag när jag överöste henne med frågor inför det här inlägget.
Så fungerar ett hormonchip på hankatter
Hormonchippet fungerar som så att veterinären för in en hormondos under huden på katten i nackskinnet. Det är ett rejält stick. Hormondosen gör att hankattens egna hormoner dämpas och att den därför fungerar den som en kastrering, dock är det inte en permanent kastrering och efter en viss tid har verkan gått ur och katten återfår då sin fertilitet.
Tiden för hur länge hormonchipet verkar är individuellt. Veterinären sa till mig, när jag skulle göra det på min hankatt, att det kunde verka allt från sex månader till upp till två år. På min katt verkade hormonet ungefär i 1,5 år. Exakt tid är svårt att säga eftersom hormonet avtar allt mer och det inte ”försvinner på en dag”. Min upplevelse var att det ”försvann” under cirka två månader då katten gradvis blev allt mer fertil.
Ämnet som veterinären använder vid hormonchip är Suprelorin, det vill säga ett ”Superelorin-chip”.
Man kan faktiskt känna med handen att hankattens kulor minskar i storlek under perioden som hormonchippet verkar. När Suprelorinet börjar att avta så blir de åter större.
Biverkningar
Enligt veterinären så är biverkningarna samma som vid annan/permanent kastrering:
- Katten kan gå upp i vikt
- Katten kan få mer underhår
Dessutom så är det i början en liten risk för infektion eftersom man sticker ett hål på huden för att föra in hormonet.
När Suprelorinet och kastreringen slutar att verka så går katten ned i vikt igen.
Kostnad för ett hormonchip för katter
Kostnaden för att för in ett hormonchip på katter varierar något mellan olika veterinärer, så det kan vara värt att ringa flera veterinärer och höra sig för om du funderar på att hormonchippa din katt. De prisuppgifter jag har fått hos några veterinärer i Stockholm har varierat mellan 1350-1550 kronor (prisuppgift augusti 2015).
Därför använder vissa hormonchip på sin katt
Första gången jag hörde talas om ett hormonchip var av en annan kattuppfödare som hade använt det på sin katt. Eftersom kastreringen inte är permanent så används det av vissa kattuppfödare för att tillfälligt kastrera katten att kunna ta en kull på hankatten längre fram i tiden. Med en permanent kastrering ges inte den möjligheten.
Suprelorinet utvecklat för hundar
Från början är Suprelorin-chipet utvecklat för hundar. Fortfarande idag står det enligt läkemedelsinformationen (enligt veterinären) registrerat som preparat för hundar och inte för katter.
Det är värt att ha i åtanke, eftersom den mesta forskningen därför också bör ha gjorts på hundar och inte katter.
Jag vill betona att jag inte är medicinskt utbildad. Informationen här kommer från min egen erfarenhet och den information jag har fått från veterinären som jag har varit i kontakt med och som gav min egen katt ett hormonchip. Mer detaljerad verkan om hur Suprelorinet fungerar kan en veterinär ge dig.
4 svar på ”Kastrera hankatt tillfälligt med hormonchip”
Tack så mycket för en bra information. Jag är ny i kattvärlden och försöker lära mig så mycket som möjligt. Jag har två st bengalkatter en hane och en hona, jag kommer att chippkastrera min hane med Suprelorin. Funderar även på om det kan vara aktuellt för min hona? Någon som har erfarenhet av det?
Tack för att du delar med dig, jag har sökt på nätet efter- fakta,- nackdelar och fördelar men inte hittat något såhär sakkunnigt…som du säger- det är upp till var och en. Jag kommer prova på min katt.
Du glömde nämna det faktum att en av biverkningarna är att katten riskerar att inte bli fertil igen…
Hej, tack för bra artikel. Om man som jag har en katt som är crypt fungera det då at kemkastrera?
Fick en katt som var et par månader gammal och jag trodde den var kastrerad då inga kulor. I dag är katten nästan 10 år och skvätter inomhus så ge han mat o lyfta ut snabbt. Han går på låda när inne men skvätter ändå. Veterinär som titade sa at t han troligen har kulorna i buken men operation skulle kosta typ uppemot 25.000 så det känns inte som en lösning. Kemkasterar honom?